5 programėlės, geresnės už „Instagram“

Laikais, kai mobiliuosius telefonus sunku įsivaizduoti be kameros, vis auga ir poreikis jais darytų nuotraukų redagavimui. Programėlės gali tiek padėti paslėpti telefoninės kameros trūkumus, tiek pridėti „Instagram“ taip išpopuliarintus filtrus. Kad ir koks būtų jūsų tikslas, mobiliųjų aplikacijų parduotuvės lūžta nuo fotograijos apps'ų, tad ką rinktis? Neseniai išbandžiau keliolika populiariausių nemokamų programėlių ir atrinkau penkias geriausias, kurios sušius jūsų nuotraukose padarys gražesniais nei bet kada prieš tai. (Sąraše pateiktos funkcionalesnės programos, galinčios daugiau nei rėmelio uždėjimas ar vinjetavimo efektas, tad sąraše nebus nei „Paper Camera“ nei to paties „Instagram“. Sori.)

efektas, tad sąraše nebus nei „Paper Camera“ nei to paties „Instagram“. Sori.)

VSCO

Šis pavadinimas tikriausiai yra girdėtas filtrų fanams dėl savo (labai neblogo) VSCO Film pako, skirto Adobe produktams. Taip hipsteriška, kad pažiūrėjus barzda pradeda dygti greičiau, bet gražu. Tuo pačiu keliu kūrėjai eina ir su savo mobilia aplikacija. VSCO filtrai saikingi ir skoningi, tad norint sugadinti nuotrauką reikės gerokai pasistengti. Tiesa, pradinis tų filtrų kiekis yra gana kuklus, tad papildomus teks pirkti. Be filtrų VSCO galima valdyti ir visus pagrindinius parametrus: šviesumą, aštrumą, šešėlius ir kt.  Programa taip pat turi ir fotografavimo funkciją, tik sunku suprasti, kam – jos galimybės dar ribotesnės nei įprastos Android kameros. 

Neišsiskiriantis funkcijų gausa ir pasižymintis gražia, tačiau painoka vartotojo sąsaja app‘sas tinka patenkinti įprastiems lūkesčiams. Visgi, tikėtina, kad ilgainiui VSCO galimybių jums neužteks ir norėsis kažko daugiau.

3,5/5

Photoshop express

Nuotraukų redagavimo karalius privalėjo pasireikšti ir mobiliojoje rinkoje. Visgi, įprastoje „PS touch“ versijoje nieko karališko nėra – keletas filtrų ir pagrindiniai nustatymai, matyti visur kitur. Džiugina patogi padarytų pakeitimų peržiūra ir pritaikymas horizontaliai orientacijai, kurių dėl mistiškų priežasčių nemažai nuotraukų redagavimo apps‘ų tiesiog neturi. Mažasis Photoshop‘as turi ir triukšmo mažinimo funkcija, kuri turėtų būti labai naudinga telefonu prietemoje darytoms nuotraukoms, tačiau ji, deja, mokama (12lt). Kaip ir VSCO‘o, tai solidus pasirinkimas minimaliam kasdieniam apdorojimui, tik čia viskas labiau apgalvota ir tiesiog ten, kur turi būti.

Beje, Adobe siūlo ir kitą versiją „Photoshop Touch“ (25lt), kuri jau palaiko sluoksnius, tačiau yra skirta planšetiniams kompiuteriams.

4/5

SnapSeed

Nik Software (kurį nusipirko pats Google) programa „SnapSeed“ yra vienareikšmiškai geriausia, iš tų, kurias man teko bandyti. Be visų įprastų funkcijų, šis apps‘as turi patogiausią vartotojo sąsają (įrankių mygtukai neužstoja vaizdo, juos atstoja gestai pirštu), nuotraukų redagavimą zonomis, praktiškai neribotą filtrų kiekį ir pilną filtrų kontrolę, spalvonaiką pagal kanalus (lietuviškai tai reiškia, kad turėsite daugiau kontrolės versdami savo nuotraukas juodai baltomis). Taip pat, tai bene vienintelė programa, kuri iš pradžių apmoko savo vartotojus, kaip ja naudotis. O geriausia tai, kad programėlė ir viskas ką joje rasite, yra nemokama. Meskit viską, ką skaitot ir eikit siųstis.

5/5

Aviari photo editor/Photo Editor Pro

Programa, kuri „Google Play“ parduotuvėje velnias žino kam pakrikštyta trimis skirtingais pavadinimais (Aviari photo editor, Photo Editor Pro ir Photo Editor). Aviari produktas turi kelis automatinius pataisymo režimus, tačiau iš esmės jie yra tik šviesumo, aštrumo ir kontrasto padidinimo kombinacija. Vienintelis išskirtinis programos įrankis yra „whiten“ (dodge Photoshop‘e atitikmuo), kuriuo patogu šviesinti atskiras nuotraukos detalės (baltesni dantys!). Viskas kaip ir neblogai, bet kai yra geresnių pasirinkimų, siūlau nešvaistyti megabaitų veltui.

3/5

Pixlr Express

„Pixlr Express“ kūrėjai ko gero siekė būti geriausiais ir didžiausiais, tad sukišo į programą viską ką tik galėjo: filtrus, efektus, rėmelius, koliažus, lipdukus ir debesį kitų įrankių. Programa, pradiniame pakete ir taip turinti daugiausiai filtrų, leidžia visiškai nemokamai atsisiųsti ir dar vieną kalną jų. Taip pat tai vienintelė bandyta programa, turinti patogų Heal tool, leidžianti panaikinti mažus nepageidaujamus objektus (mirkit, spuogai). Visgi, įrankių ir filtrų gausa neypatingai patogioje vartotojo sąsajoje gali išgąsdinti mažiau patyrusius ar tiesiog tinginčius juose klaidžioti vartotojus. Jei norite visas funkcijas turėti vienoje programoje – „Pixlr Express“ yra labai solidus pasirinkimas.

4/5

Apibendrinimas


Nors Snapseed ir yra plačiu žingsniu priekyje nuo konkurentų, ne kiekvienam vartotojui jo funkcijos gali pasirodyti reikalingos. Visos aprašytos programos atlieka pagrindinius pakeitimus, kurių pakanka kasdieniam naudojimui bei turi galimybė lengvai išsaugoti ir dalintis jūsų neįkainojamais kūriniais socialiniuose tinkluose, tad pagrindiniu klausimu lieka naudojimo patogumas ir specifinės funkcijos.

Visgi, kaip ir minėjau pradžioje, nuotraukų redagavimo programėlių yra galybė. Esu tikras, kad kažką gero, bet nepopuliaraus, praleidau ir nepaminėjau. Jei taip įvyko, apie šią neteisybę prašau informuoti komentaruose.

Visos programos išbandytos Android operacinėje sistemoje, tačiau palaikomos ir iOS.